KOLIKO ČASOVA MI JE POTREBNO DA NAUČIM DA SKIJAM?



 

Usvajanje znanja u motoričkom prostoru zahteva vremensku komponentu, koju bi skijaši da skrate koliko god je to moguće. Skijanje je aktivnost koja iz zabave veoma brzo može da preraste u opasnost ukoliko se lekcije preskaču.

Danas nema strpljenja kada je u pitanju učenje bilo koje veštine, a kamoli one vezane za fizičku aktivnost. Nažalost na stazi sam često u prilici da vidim mnoge skijaše koji su preskakali lekcije!

 

Vreme za koje je potrebno da bi početnik naučio da skija vrlo je individualno. Teško je dati precizan odgovor na to pitanje jer smo svi različiti. Brzina usvajanja skijaške tehnike zavisi od više faktora i njih možemo podeliti u dve grupe:

FAKTORI KOJI ZAVISE OD UČENIKA

 

- nivo motoričke obučenosti

- kojeg je uzrasta učenik

- koji je nivo straha prisutan kod skijaša

- da li se bavio srodnim sportovima ( klizanje, vožnja rolera, rošula, itd. )

- stepen motivisanosti za učenje skijanja

 

 

FAKTORI ZA KOJE JE ODGOVORAN INSTRUKTOR SKIJANJA

 

- stepen posvećenosti učeniku

- sposobnost da se učeniku podigne samopouzdanje kada je to potrebno

- izbor pravih staza i njihove pravilne gradacije za vreme obuke

- savetovanje učenika koje staze da koriste kada sami skijaju

- provera ispravnosti i kvaliteta opreme koju skijaš koristi

 

Do sada vam je jasno da skijaša početnika i instruktora, čeka mnogo posla. Proces učenja može ponekad da bude frustrirajući za početnike, te je razumevanje i strpljenje instruktora skijanja od presudnog značaja za pozitivan ishod. Samo uz obostranu saradnju put do cilja je lak i brz.

Kada se ovaj izuzetno bitan korak ispuni onda možemo reći da je preduslov  za uspešno usvajanje skijaške tehnike postignut.

 

Iskustvo iz prakse potvrđuje da, pod uslovom da je sve iznad spomenuto postignuto, u roku od 5 časova, raspoređenih u 5 dana potpuni početnik može da nauči osnove plužne tehnike. Drugim rečima posle tih 5 časova skijaš je sposoban da se u plugu samostalno i bezbedno spusti niz plavu stazu poput Karaman grebena ili Krsta.

Naravno da postoje učenici koji mnogo brže usvajaju i obrađuju informacije pa u tom periodu dostignu i osnovni paralelni zaokret. Ono što treba napomenuti jeste da nigde ne treba žuriti, kako bi učenici bili bezbedni i uživali u skijanju.

 

Uložite dovoljno vremena i strpljenja da savladate tehniku kako treba. Skijanje će vam duplo vratiti kroz uživanje koje ćete osetiti dok budete suvereno vladali padinama.