Davorin Babić - Instruktor skijanja


ŽIVOT NA PLANINI

 

Rođen je u Sloveniji u Ljubljani, gde je živeo do svoje 14. godine. Kada je napunio 7 godina, roditelji su ga upisali u školu skijanja u Kranjskoj gori, gde je započeo svoje prve skijaške korake.
Kao osnovnoškolac često je vikende provodio na skijaškim terenima, u sklopu sportskih dana organizovanih od strane škole koju je pohadjao.   

Skijanjem ozbiljnije počinje da se bavi kao student, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, u sklopu kurseva koje pohađa na Kopaoniku. Upravo mu se na prvom kursu javila ideja, pa zatim i  želja da mu skijanje postane profesija.
Instruktorsku karijeru započeo je 2005. godine na Kopaoniku. Na početku svoje karijere dve sezone je radio kao jedan od instruktora zaduženih za grupnu nastavu turista iz Velike Britanije. Rad sa većim grupama skijaša, izuzetno mu se isplatio jer je tako stekao dragoceno iskustvo i naučio koliko instruktor skijanja stvarno mora biti staložen i strpljiv. Izazov je predstavljala činjenica da često te grupe nisu bile potpuno homogene. Bio je to svojevrstan test izdržljivosti i prava škola samopouzdanja.

Od samog početka karijere instruktora skijanja, ideja vodilja mu je bila da na što jasniji i jednostavniji način prenese znanje i skijašku veštinu svojim učenicima. Ono po čemu se ističe jeste individualni pristup svakom učeniku. Nezavisno od toga da li je u pitanju individualna ili grupna nastava. Trudi se da mu časovi budu dinamični i da stimuliše svoje đake da aktivno učestvuju u procesu učenja skijanja.

Od 2013. član je škole skijanja Snow Stars Team, gde sa svojim kolegama učestvuje u stvaranju novih generacija skijaša. Pokušava da se prilagodi tim novim generacijama i njihovom shvatanju života i skijanja. Na svakom se času trudi da radost koju njemu pruža skijanje prenese na učenike.  
Omiljene staze su mu Gobelja, Krčmar i Gvozdac, gde u skijanju provodi svoje slobodno vreme kada ne drži nastavu.

 

ŽIVOT U RAVNICI

Dok je živeo u Sloveniji, Davorin je kratko trenirao ragbi, a nekoliko godina taekwondo. Ubrzo po preseljenju u Novi Sad počinje da trenira atletiku u AK Vojvodina. Tu se pukom slučajnošću upoznaje sa disciplinom skok motkom i ostaje vezan za ovu discipline sve do današnjih dana. Njegov lični rekord iznosi 4.30m.
Davorin je diplomirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Od druge godine studija počeo je da se bavi trenerskim pozivom. Pored skijanja i atletike paraleno ga interesuje fizička priprema sportista. Tako je u sezoni 2008/09. u KK Vojvodina angažovan na mestu kondicionog trenera mladjih kategorija. U klubu je proveo četiri sezone, od kojih je u poslednje dve radio kao kondicioni trener prvog tima.