Ski centar Kopaonik


Predstavlja pravi biser skijaškog turizma u Srbiji. Nalazi  se na jugoistoku zemlje, sa Pančićevim vrhom(2017m) kao najvišom tačkom. Svojim geografskim položajem, garantuje dobre uslove kada je snežni pokrivač u pitanju. Ne treba zaboraviti da zbog činjenice da ima dovoljno prirodnih padavina, Kopaonik spada među najpopularnije zimske destinacije u Srbiji. Poslednjih pet godina takođe je stekao popularnost medju stranim turistima, pre svega iz Rumunije, Grčke i Rusije.

Mikro klima koja karakteriše Kopaonik omogućava preko 100 skijaških dana u sezoni. Postavljanjem instalacije za veštačko osnežavanje, sezona je produžena i sada traje  skoro četiri meseca.

Ulaganjem u nove sisteme ski liftova, žičara i obeležavanja staza, Kopaonik je poslednjih godina postao ozbiljan ski centar u ovom delu Evrope. Samim tim je podigao konkurentnost među centrima slične veličine u regionu.

Treba istaći da je učinjen ozbiljan napredak kada je u pitanju sređivanje staza na skijalištu. Kupljeni su novi ratraci, poznati kao tabači. Za sezonu 2016/17. nabavljen je najmoderniji ratrak italijanske firme Prinoth. Prinoth, inače ćerka firma giganta Leitner, predstavlja lidera u prizvodnji ratraka. Novi tabač Prinoth LeitWolf poseduje vitlo koje omugućava sređivanje i najstrmijih staza. Takođe ga krasi ekološki motor usklađen sa svim evropskim normama.

Do ski centra Kopaonik vode dva putna pravca. Prvi, zapadni vodi preko Kruševca, Brusa i Brzeća. Drugi  istočni preko Jošaničke Banje. U zimskim mesecima prilazni putevi se čiste. Deonicu od Brusa održava „Kruševacput“, a put preko Jošaničke banje ili Rudnice „Novi Pazar put“.

Poslednjih nekoliko godina JP Skijališta Srbije u saradnji sa hotelijerima čine napore da se i letnja ponuda turističkog centra proširi i obogati. Svake godine se povećava broj turista koji pronalaze olakšanje od letnjih vrućina upravo na Kopaoniku.