4 NAČINA KAKO NA SKIJANJU ZAŠTITITI RUKE I STOPALA OD HLADNOĆESvi smo bar jednom u životu doživeli da odustanemo od skijanja jer su nam ruke ili noge utrnule od hladnoće. Slede 4 primera šta da uradite da vam se to više ne dogodi.

1. PODRUKAVICE

Najjednostavniji način da utoplite ruke na skijanju jeste da ispod običnih rukavica obučete tanje podrukavice. Princip kojim se ovde rukovodimo jeste da više slojeva bolje zadržava toplotu. Pokušavamo da napravimo vazdušni džep kako bi nam bilo što toplije. Naravno svi smo se uverili da ovaj pristup nije uvek delotvoran i da uprkos duplom sloju koji nosimo, posle nekog vremena opet osećamo hladnoću. Podrukavice se obično proizvode od sintetičkih materijala koji bolje zadržavaju toplotu.  Međutim, pri niskim temperaturama na snegu, ni to nije idealno rešenje. 

 

 

 

2. NADRUKAVICE - “ŠELOVI”

Sam naziv “šel” preuzet je iz engleskog jezika i objašnjava koja je njihova prava namena. Rukavice se navlače preko osnovnih i pružaju dodatnu zaštitu od hladnoće. Praktično predstavljaju oklop oko šaka. Obično su izrađene od materijala koji ne propušta vodu i vetar. Nadrukavice su odlično rešenje za situacije kada pada vlažan sneg, jer sprečavaju da se osnovne rukavice pokvase, a samim tim i smrznu prsti na rukama.

 

3. RUKAVICE SA GREJAČIMA

Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da je ovaj način zaštite ruku od hladnoće najefikasniji. Hladnoću svi različito doživljavamo. Neke kolege instruktori nose samo jedan par rukavica i nikada im nije hladno. Dok drugi, u koje spadam i ja, kada su niske temperature, nose i po dva sloja ispod običnih rukavica.

Pošto su instruktori skijanja izloženi hladnoći mnogo duže od ostalih skijaša, u našem slučaju rukavice sa grejačima predstavljaju mnogo više od modernog “gedžeta”. Da bi se na stazi izdržalo nekada čak 7 sati bez pauze, na temperaturama koje dostižu i do - 25 C, potrebno je pribeći ovakvim modernim rešenjima.
Postoji više modela rukavica sa grejačima i svi manje više funkcionišu po istom principu. Model koji  posedujem izgleda kao obične tanke podrukavice. Međutim rukavice su tako napravljene, da kroz svaki prst prolazi grejno telo koje je povezano sa baterijom. Baterija se nalazi u malom prostoru sa donje strane zgloba šake. Sa gornje strane rukavice nalazi se prekidač pomoću kojeg se pali i reguliše nivo grejanja. Većina modela poseduje tri nivoa grejanja. Navedeni model o kojem je reč, na prvom nivou zagreva do 34 C i održava temperaturu između 4 i 5 sati. Na drugom nivou do 39 C i može da radi  od 3 do 4 sata, dok na trećem nivou zagreva do 44 C ali samo do 2 sata.

 

4. GREJAČI ZA SKIJAŠKE CIPELE

Slobodno mogu da kažem da je ovo vrlo jednostavno rešenje a ujedno; kako to obično bude slučaj; i najbolje kada su hladne skijaške cipele u pitanju. Problem koji se pojavljuje kod skijaških cipela jeste taj što su napravljene od plastike. Plastika, koliko god moderna bila, nije najbolji izolator toplote. Problem je upravo u toj činjenici! Kako da nam stopala budu što duže topla? Jedan od najefikasnijih načina jeste da se toplota konstantno dovodi do stopala. To se upravo čini pomoću grejača. Grejač izgleda kao običan anatomski uložak, koji na delu gde su prsti, poseduje grejno telo. Uložak je provodnikom spojen sa baterijom. Jednostavnim uključivanjem baterije, grejač počinje da radi i skijanje opet postaje zabavno.

Postoje dva modela grejača za skijaške cipele. Jedan je prethodno opisan i on je dugo na tržištu. Drugi , moderniji model nema provodnika, nego se baterija nalazi u samom ulošku. Podešavanje nivoa grejanja vrši se pomoću malog daljinskog upravljača koji skijaš nosi u džepu. Baterije se pune, slično kao kod mobilnog telefona. Punjač se priključi na uloške i posle dva sata grejači su ponovo spremni za korišćenje. Kao i kod rukavica, tako i kod ovih grejača postoje tri nivoa grejanja. Prvi nivo predstavlja “standby” i zagreva do 5 C, drugi do 38C i na ovom nivou mogu da rade do 5 sati. Na trećem nivou greju do 44 C. Možda  na prvi pogled izgleda da 44 C nije dovoljno toplo. Ovaj model koristim dve sezone i mogu da potvrdim da je drugi nivo sasvim dovoljan. Retko kada koristim treći nivo.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da uživate na stazi uprkos velikim hladnoćama.